Evoluția Meșteșugului rom și a Meșteșugarilor

Posted on 06 June 2016

Din 28 mai până pe 5 iunie, în cadrul Romanian Design Week 2016, am găzduit o expoziție ce sumarizează o muncă de doi ani de zile care s-a valorificat prin crearea de colecții de lifestyle și produse de home decor, adunate în magazinul concept Meșteshukar ButiQ.
Aniversare 1 an Mesteshukar ButiQ MBQ
Prin produse și fotografie am prezentat evoluția culturii rome meșteșugărești, impactul întâlnirii dintre arhaic și modern, dintre designer și meșteșugar, concept și tehnică. 
Un traseu ciclic printre meșteșugurile practicate de romi din vremuri apuse încoace a ilustrat transformarea de la utilitatea străveche a produselor create pentru orice gospodărie la produse reconcepute printr-o colaborare directă cu designeri internaționali.  


"În fiecare casă exista câte un ceaun și un ibric pentru cafea. Bunica lua mălaiul cu un căuc de lemn și-l turna în ceaun având grijă să nu iasă cocoloașe. În fața casei din cărămidă, se mai întâmpla să găsești o rogojină drept ștergar de picioare, iar deasupra ușii, o potcoavă care să le aducă baftă celor ce treceau pragul. Cumpărăturile se făceau la piață, într-un coș de nuiele de răchită, împletite. Mătura de curte era din nuiele, de mesteacăn, știuleții de porumb se adunau într-o coșarcă de nuiele și tot așa se aduceau lemnele pentru sobă și cuptor. Pe aragaz, câte o tigaie sfârâia sub atingerea lingurii de lemn. Țuica se făcea într-un alambic de alamă, iar de la fântână apa se lua cu căldarea de tinichea. Boii sau caii erau înhămați la plug cu câte un ham din piele groasă, cusut cu meșteșug. [...] Obiecte care se cumpărau pe viață și care adesea erau moștenite de la părinți, ba chiar de la bunici." Studiul despre meșteșugurile rome -  Romano ButiQ

Vernisajul expoziției a marcat și aniversarea de 1 an a magazinului din centrul Bucureștiului, un prim an în care bucureșteni și turiști din toată lumea au redescoperit valoarea unui produs creat cu dăruire, de mâna omului. 
Expoziția a cuprins și o surprinzătoare colecție de lămpi din cupru realizate de MBQ Mobil în colaborare cu o serie de designeri români inspirate de elemente simple create de natură sau de om. 
Puteți vedea cum a fost la eveniment aici
 

More Posts

0 comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Search our store