Afacerea sociala Meșteshukar ButiQ își lansează colecția de design interior la Stockholm Design Week

Posted on 08 February 2016

8 februarie 2016 - 11 martie 2016 Institutul Cultural Român din Stockholm Skeppsbron 20

Nomadismul a început prin a fi o realitate universală, cu funcție socială și culturală. Nomazii au reușit să schimbe atât granițele geografice cât și mentalul colectiv. Cu toate acestea chemarea nomadă a supraviețuit în adâncurile omului contemporan, s-a adaptat la noul mediu și și-a găsit o nouă formă în arta și în design.

Designerii suedezi de la Glimpt Studio împreună cu meșteșugarii romi din Romania au creat o colecție limitată de produse având ca bază artistică conceptul de nomadism și schimburile culturale produse de acesta. Colecția va fi prezentată pe 8 februarie la Stockholm Design Week cu ajutorul Institutului Cultural Român.

Încă din 2014 Institutul Cultural Român a contribuit la Stockholm Design Week prin concepte curatoriale ce au implicat obiecte meșteșugărești și principii de design modern. Este prima dată când Institutul Cultural Român prezintă o astfel de colaborare: Suedia - România ca rezultat al unei inițiative independente venită din partea rețelei de întreprinderi de economie socială Meșteshukar ButiQ.

Meșteshukar ButiQ este un suporter activ în spațiul românesc în susținerea meșteșugurilor tradiționale rome prin crearea unor colecții de produse care beneficiază de valoarea tehnicilor de lucru rome și tradițiilor demult uitate. Căldărarii, argintarii, împletitorii și rudarii au avut astfel ocazia să-și continue meșteșugul și să-l valorifice prin prezența designerilor internaționali. Este a treia expoziție de design la care afacerea socială este prezentă, după Viena Design Week și Romanian Design Week. Produsele pot fi văzute în România în magazinul din strada Edgar Quinet nr. 7, lângă Casa Capșa, și comandate online pe www.mbq.ro. Pe lângă colecția de obiecte în serie limitată de home décor brandul reunește și colecții de bijuterii și haine. În perioada următoare magazinul Meșteshukar ButiQ va prezenta serii limitate de cadouri tematice pentru Mărțisor și Paște.

Glimpt Studio a înțeles această nevoie de a păstra arta meșteșugului și de a-i da ocazia să prindă formă în obiecte contemporane de design. Studio Glimpt a dezvoltat o metodă de lucru inedită bazată pe motivație și simțul curiozității. Această metodă combină interesul lor pentru meșteșugurile tradiționale, descoperirea unor noi culturi, călătoriile și nu în ultimul rând oamenii. În România s-au integrat perfect în comunitățile de meșteșugari romi, le-au ascultat poveștiile și cel mai important, au schimbat experințe unice între design și tehnică tradițională romă.

 

Mattias Rask și Tor Palm au reușit să înțeleagă prin proiectul Glimpt Studio aspecte ale nomadismului care marchează încă cultura romă. S-au lăsat inspirați de orice detaliu al vieții, de produsele meștesugarilor și au creat această expoziție de produse care demonstrează că meștesugul poate fi o artă cu valențe moderne.

Pe durata expoziției de la Stockholm vor avea loc discuții între cei doi designeri, Mattias Rask și Tor Palm, un reprezentant al organizației Meșteshukar ButiQ, Andrei Georgescu și Helena Hertov, curator al muzeului Falkenberg având ca temă de discuții design-ul social și schimburile de experință.

More Posts

0 comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Search our store