fbpx

About us

MBQ [Mesteshukar ButiQ] is a BuMeșteshukar ButiQ este o rețea de mesteșugari și întreprinderi de economie socială ce a reușit revalorizarea meşteşugurilor tradiționale rome.

Avem foarte putine informatii despre meșterii romi, mestesugurile si abilitatile lor. Ele reprezinta o moștenire culturală, care poate contribui la schimbarea atitudinilor față de romi.

MBQ si-a asumat rolul de narator social in reprezentarea mestesugului rom, oferind opurtunitati de munca familiilor rome.

Cu sprijinul Parteneriatului Roma pentru Fundația ERSTE, MBQ [Meșteshukar ButiQ] a revizuit multe dintre aceste meșteșuguri tradiționale și a dezvoltat colecții contemporane de bijuterie, fashion si home decor în colaborare cu designeri internaționali și locali. 

Mesteshukar ButiQ a reusit sa depaseasca granite si sa reformuleze in aproape 7 ani o viziune noua asupra mestesugului traditional rom.

Turning your ideas into what you imagined, that’s true satisfaction.

Radu Ion

Silversmith

RUPUNARJA

Radu Ion (Nevers) – argintar

Radu Ion, cunoscut sub numele de Nevers, este argintar din București. A învățat meșteșugul de la tatăl său, inca de la varsta de 8 ani. La 13 ani realiza primele bijuterii.

Toate bijuteriile MBQ sunt lucrate manual de Radu Ion, in colaborare cu designerul vienez Nadja Zerunian si designerul roman Adina Marin. 

produse: bijuterie & home decor
materiale: argint, aur, cupru, alama
provocari: vanzare & distributie 

KAKAVJARJA

Victor Clopotar – caldarar

Victor Clopotar este caldarar. El face parte din Căldărari, o comunitate de romi din Transilvania, unde arta căldărarilor este păstrată cu sfinţenie din generaţie în generaţie.
„Am început în tablă şi am făcut ţesală pentru cai, găleţi pentru porci sau pentru fântână. În cupru, am început cu ibrice, am făcut 12 ibrice şi am cumpărat trei purcei la vârsta de 10 ani.” – Victor Clopotar

produse: cazane, ceainice, ibrice de cafea, produse pentru distilerii
materiale: cupru, alamă
provocari: materii prime, distribuție și acces la piață

RUDARJA

Nicu Drăgăn – cioplitor/lingurar

Provine dintr-o familie de cioplitori din Băbeni, Vâlcea. În 2018 a lucrat cu designerul român Radu Abraham pentru colecția, “Contraste” premiată la Romanian Design Week.

produse: farfurii, platouri, boluri și mici piese de mobilier
materiale: plop, tei, fag, salcie
provocari:  materie primă, transport, distribuție și vânzări

KHUVARJA

Zoltan Bojody – impletitor

Zoly face parte din a treia generație de impletitori. Locuieste in comuna Viișoara, Cluj. A colaborat cu designerii suedezi Mattias Rask și Tor Palm pentru Viena Deisgn Week si Stockholm Design Week.

produse: coșuri, mese, scaune
materiale: ratan, răchită, alun
provocari: vânzări și distribuție, concurență, munca intensa

More about us

Select your currency
EUREuro
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop